Hielspoor

Home » Blog » Bewegingsklachten » Hielspoor

HielspoorHerken jij je in deze klachten?

 • Pijn onder de hiel. ‘s Ochtends of na lang zitten is er pijn. Bij lopen neemt de hielpijn of voetpijn af.
 • Pijn bij lopen. Opstartproblemen. Wanneer er even gelopen wordt de voetpijn minder.
 • Problemen om lang stil te staan. Vooral bij mensen die een staand beroep uitoefenen is dit lastig te vermijden, en kan dit zeer pijnlijke voeten veroorzaken.
 • Stijf of gespannen voetzolen, door een geïrriteerde peesplaat.

Ook autorijden kan pijn veroorzaken, door de langdurige houding van de voet.

 

Wat zeggen patiënten van de Praktijk?

…waarom wordt mij verteld: “Er is niets aan te doen. Rust. Je kan een zooltje aan laten meten. Klachten kunnen helaas wel tot 2 jaar aanhouden.” “Had iemand mij maar vertelt dat ik naar een Tuina massage-therapeut had kunnen gaan! Ik heb onnodig lang rondgelopen met mijn klachten.”

 

Wat is een hielspoor?

Een hielspoor is een verkalking van de aanhechting van het bindweefsel aan het hielbot. Klachten ontstaan niet zozeer aan de verkalking zelf, maar door voortdurende irritatie van de omliggende weefsels. Je hebt pas last van hielspoor als het weefsel en botvlies er omheen geïrriteerd of ontstoken raakt. Een hevige, aanhoudende pijn onder de hiel of voet wordt hielspoor genoemd.

 

Chinese visie op hielspoor?

Chinese geneeswijze stelt dat in de meeste gevallen hielpijn te wijten is aan uitputting en leegte van Qi en Bloed, zodat de pezen en botten hun bevochtiging en voeding verliezen. Dit veroorzaakt in eerste instantie een vervelende zeurende pijn, die naderhand zelfs als stekend ervaren kan worden.

 

Hoe behandelen we?

We behandelen lokaal de pijnklachten én daarnaast de oorsprong van de klachten. Met Acupunctuur stimuleren we het lichaam, zodat pezen en botten weer gevoed en bevochtigd worden.

Met Tuina-massage therapie verdrijven we de pijn, helpen we de doorstroming van Qi, Bloed en de vloeistoffen. Pees- en spierklachten worden behandeld. Doordat de Tuina-therapeut het gehele been behandelt, zijn de resultaten van de behandelingen zeer goed te noemen. Patiënten merken dit vrijwel direct en voelen na enkele behandelingen beduidend minder pijn.

Doorgaans wordt door Praktijk voor Pijnbestrijding een hielspoor behandeld binnen 8 tot 12 behandelingen. Na 3 behandelingen zijn de resultaten behoorlijk. Mensen kunnen weer lopen, wandelen of auto rijden, ze voelen zich vele malen minder belemmerd.

 

Er zijn oefeningen om je peesplaat te versterken en het herstelproces van een hielspoor te ondersteunen.

Oefening 1: Leg een pen of potlood op de grond en probeer deze op te rapen met je tenen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een handdoek op de grond leggen en met de tenen de handdoek stukje bij beetje naar je toe trekt, terwijl je hak op de grond blijft.

Oefening 2: Ga op de grond zitten met gestrekte benen voor je uit. Trek nu je tenen naar je toe en houdt dit een aantal seconden vast. Herhaal dit bijvoorbeeld 10 keer.

Oefening 3: Ga  rechtop tegen de muur aan staan met de hakken tegen de muur aan. Plaats nu de voet van het aangedane been op een krukje. En trek de tenen eventueel naar je toe. Je voelt nu je kuitbeen oprekken. Je kan dit versterken door eventueel de hoogte van de kruk aan te passen, zodat  de voet hoger geplaatst moet worden.

 

Comments

 1. Frida Lugtenberg on 21 mei 2014 at 11:35 said:

  Ik had hielspoor met zeer veel pijn en ongemakken. Maar na intensieve behandeling door Merel Somer: Massage en
  acupunctuur, heeft ze mij er van af geholpen.
  Ik kan weer lopen. En doen wat ik wil doen.
  Mijn dank is groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nederlandse Vereniging voor
Traditionele Chinese Geneeskunde
Zhong registratie 3008780121250
Registertherapeut BNG Lic 509795R

Laatste Berichten

Contact

captcha

Ontwerp van Basis Reclame