De pols voelen

Home » Blog » Acupunctuur » De pols voelen

Traditioneel Chinese geneeskunde-therapeuten voelen de polsTraditioneel-chinees-geneeswijze-therapeuten-voelen-de-pols

Ongeloof in de ogen van mijn patiënt: “Haalt u dat allemaal uit de pols?” Het doet me denken aan een journalist die eens suggereerde dat ik als een soort van bovennatuurlijk medium de pols voelde om de persoon tegenover mij volledig te doorgronden. Niets is dus minder waar: Luistert en huivert mensen….ik ben geen medium.

De polsslag of het polsbeeld, weerspiegelt de lichamelijke gesteldheid van de mens. Daarbij hoort bijvoorbeeld het zo-binnen-zo-buiten-gedachtengoed. Niet alleen beoordelen we de gesteldheid van hart en bloedvaten, maar ook de andere organen.

Iemand die zich bijvoorbeeld ongelofelijk gehaast heeft en rennend aankomt om op tijd op zijn afspraak te zijn, heeft een snelle polsslag. En dit is uiterst normaal. Dit is echter niet normaal voor iemand die zojuist geslapen heeft. Wanneer het polsbeeld andere kwaliteiten reflecteert dan passend bij de situatie, is dit een aanwijzing voor disbalans of ziekte.

Maar u bent hier omdat u beter wilt worden. Ik stel voor dat we starten met behandelen. Mijn patient is echter uiterst aanhoudend: “Dus u kunt voelen aan mijn pols dat ik elke avond kramp heb in mijn kuitspieren?” “Ik heb meerdere aanwijzingen om te kunnen denken dat u dat zou hebben.

Zo weet ik door te kijken, luisteren, voelen en ruiken dat het nu tijd is om te behandelen! Voordat u een dubbel consult moet indienen bij de zorgverzekeraar, wil ik uw hoofdpijn behandelen. We gaan dat doen als volgt: we starten met acupunctuur en sluiten af met tuina-massage van schouders, nek en hoofd…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nederlandse Vereniging voor
Traditionele Chinese Geneeskunde
Zhong registratie 3008780121250
Registertherapeut BNG Lic 509795R

Laatste Berichten

Contact

captcha

Ontwerp van Basis Reclame